recent posts

E-ticaret ve webmasterlar için paypal alternatifi Andropay

İnternet üzerinden ödeme alan özellikle vergiye tabi olmayan e-ticaret girişimcileri ve webmasterlar için haziran'dan beri sıkıntılı bir süreç var. Haziranda paypal'ın Türkiye'de faaliyetlerini mecburen durdurması sonucu büyük bir boşluk oluştu.


Paypal kapandıktan sonra herkes alternatif arayışına girdi. Lakin paypal gibi çalışan bir sistem yoktu. Herkes başka kanallara yöneldi. Şuan sağlıklı bir alternatif bulunamadı. Paypal dan sonra vergiye tabi olanlar mobil pos çözümü sunan yerli firmalarla çalışmaya başlayarak site üzerinden ödeme almaya devam edebildi. Diğer freelancerlar havale yöntemiyle ödeme almaya çalışıyor.

İnternette yapılan alışverişlerin anında sonlanması yani anlık satış gerçekleşmesi önemli bir unsurdur. Müşteri muallakta kaldığında alternatif satıcı arayışına girer ve satışın kaçma ihtimali artar. Ödeme için bugün en kolay ve yaygın yöntem kredi kartı ödemeleridir. Bunu yapan sanal pos firmaları ve paypal vardı. Sanal pos firmalarına getirilen zorunluluklarda BDDK kararıyla vergi levhası imza sirküleri şartları var. Herkes bu şartları yerine getiremeyebiliyor. Bu yüzden alternatif bir sanal pos firması olan Andropay vergi mükellefiyeti istemeden işlemlerinizi yapmanıza olanak tanıyor.

Andropay'ın dezavantajları var mesela kesinti oranı çok yüksek 0-10bin tl arası aylık ciro yapan siteler için %28 kesinti yapıyor. + her satış için peşinen 0.50 kuruş işlem ücreti var. Bunların dışında 2 haftalık bir süreci bloke ediyor ve sürekli içerde tutuyor. Ödemeleri ayda 1 defa yapılıyor.

Pratiğe dökecek olursak internet üzerinden saat sattığınızı düşünelim tanesi 50 tl den günde 5 saat satıyorsunuz diyelim. Aylık cironuz 7500 tl dir. Bu durumda ilk 14 günlük satışınız yani yaklaşık 3500 tl bloke edilir ve içerde kalır. Sonra ki 16 günlük satışınız yani yaklaşık 4000 tl yi 30 gün sonra banka hesabınıza talep edebilirsiniz. Sonraki ödemede ilk 14 gün bloke edilen miktar sebest bırakılırken bulunduğunuz ayın içindeki 14 gün bloke edilir. İçeride sürekli yarım aylık kazancınız blokeli kalır.

Güvenlik konusunda önemleri olduklarını belirten firma bloke açıklamasını yaparken çalıntı kart geçersiz işlem gibi durumların zararı için bloke uyguladıklarını söylüyorlar. Site bilinen bir site olmasada sosyal medya ticareti yapan sitelerden bazıları bu sistemi kullanmaktadır.

Paypalla karşılaştıracak olursak saat satıcısı örneğinden yola çıkarak paypal ile ayda 7500 tl ciro yapan satıcı %2-3 komisyon ve masraflarla 7350 tl yi istediği zaman hesabına aktarabiliyorken. Andropay ile 7500 tl lik cironun yaklaşık %30 u kesintiye gidecektir. Yani 2250 tl kesintiden sonra 5250 tl para ilk 2 haftası blokeli şekilde ve ayda 1 defa para çekebilme hakkıyla satıcının cebine ay sonu yaklaşık 2500 tl para girer. Ancak andropay ile çalışmaya başladıktan sonra alınan %30 luk komisyonu satış fiyatlarına ekleyebilirseniz pahalı ürün satmış ama karınızdan feragat etmemiş olursunuz. Bloke olayı biraz can sıkıcı olsada daha iyi bir alternatif bulunana kadar denenebilecek bir sistem olduğunu düşünüyorum.
E-ticaret ve webmasterlar için paypal alternatifi Andropay E-ticaret ve webmasterlar için paypal alternatifi Andropay Reviewed by atb on Eylül 03, 2016 Rating: 5

2 yorum:

  1. Bazı az riskli sektörlerde oranlar %20'ye kadar düşmektedir.

    YanıtlaSil
  2. günümüzde bireysel olarak ödeme almak için en iyi alternatif shopier.com sanırım. https://dijitalup.blogspot.com/2016/09/goshopier-yerli-girisim-tubitak.html buradan makaleyi inceleyebilirsiniz.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.