recent posts

Vergi incelemeleri, ceza, uzlaşma süreci ve dava açma

Bugün sizlerle son zamanlarda oldukça popüler olan ve adsense, admob dan gelir elden edenlerin canını epey sıkan vergi incelemelerine, cezalarına ve süreçlerine değineceğiz. Daha önce internet kazançlarının vergilendirilmesi başlıklı konumda sürecin belirsiz ve ilgili makamların bilgisiz olduğundan bahsetmiştim.

Öncelikle vergi incelemesi nedir onu detaylandıralım.. kabaca; İnternetten veya reel olarak kazandığınız paraların son 5 yılı kapsayacak şekilde vergi müfettişi tarafından incelenmesine denir.

Son bir kaç yıldır müfettişler canla başla özellikle google'dan gelir elde edenleri tespit edip inceleme başlatıyorlar. Önce yüksek kazanç sağlayanlardan başladılar ve şuan ayda 3bin ve üstü kazanmış herkes kapsayacak şekilde incelemeler devam ediyor.

Sizde son 5 yıl içinde googledan (adsense, admob - google irland - google inc.) para kazandıysanız ve bu aylık düzenli şekilde banka hesabınıza yattıysa, herhangi bir takvim yılı içerisinde google'dan gelen para toplamda 40-50bin liraları aştıysa yakında vergi inceleme tebligatı adresinize ulaşacak demektir.

Süreç tebligatı almanızla başlar ve akabinde müfettiş ile yapılan yüzyüze görüşmeler neticesinde ne tür işlemlerden para kazandığınız kazandığınız paraların detaylandırılması, gider mikatarı belirleme v.s. sonucunda tutanağınız hazırlanıp ilgili vergi dairesine iletilir. Bazen bir kaç ay bazen daha uzun süre sonra adresinize vergi dairesinden bir tebligat daha gelir ve aldığınız cezalar vergi asılları hakkında raporlar elinize ulaşmış olur. Bu noktadan sonra uzlaşma (30 gün içinde müracaat) süreci başlar.

Bazen kazancınıza yakın, bazen toplam kazancınız kadar, bazen de kazancınızdan daha fazla cezalarla muhatap olabilirsiniz. Gelen cezalar dışında bir de incelemeye alınan yılların bu zamana kadar olan faizi sonradan başınıza bela olacaktır. Bunun haricinde varsa kesilmiş usulsüzlük cezaları veya resen açılan mükellefiyetler neticesinde sgk bağkur borçları, beyannema vermeme cezaları v.s. de canınızı epeyce sıkacaktır.

Ne yapılması gerekir?
Öncelikle gelen ceza tutanaklarıyla beraber 30 gün sürenizi kaçırmadın vergi dairesine gidip uzlaşma talebinde bulunmalısınız. Uzlaşma süreçleri rutine bağlanmış durumda genelde vergi aslına hiç bir indirim yapılmadan yazılan cezaların %80 i için indirim teklif edilir ve ötesine geçmezler. Kabul ederseniz vergi aslı, cezası ve faizi toplamının yaklaşık yarısından kurtulmuş olursunuz.

Ama vergi müfettişleride dahil google'dan elde edilen gelirlere hala kdv cezası kesen bu geliri hizmet ihracatı dışında tutmaya çalışanlar olabildiği için uzlaşma süreci sizin için zaman kazanma basamağından öteye gitmemesi gerekir. 

Tarafınıza tebliğ edilen kdv, gv, ggv gibi vergi asılları ve bu miktarların x1 ve x1,5 katı cezalarına itiraz etme, bunlarla ilgili dava açma hakkınız vardır. Uzlaşmaya girip rutin indirimi kabul etmeyip, tarafınıza yapılacak 3. cezalarla ilgili tebligattan sonra dava açabilirsiniz.

Ggv: borçları tahsil edilmez ama cezaları tahsil edilecektir.
Gv: borçları ve cezaları kurtulması en zor kalemdir.
Kdv: adsense ve admob dan gelir elde edenler için hem asıl vergisi hem cezası silinmesi gereken kalemdir.

Bu durumda dava açıldığında ve güzel bir dilekçe ile başvurulduğunda ilgili halim kdv aslı ve cezalarını silecek size sadece gv aslı ve cezaları kalacaktır. Mahkemenin sonuçlanması davanın karara bağlanması çoğu zaman ortalama 1 yıl sürmektedir. Bu aşamadan sonra adresinize gönderilen borçlara gecikme faizleri eklenecek ve ödeme yapmanız istenecektir. 15 gün içinde yapılan ödemelerde cezaların %25 inin indirimle silinmesi söz konusu olabilir. 

Daha öteye gitmek isterseniz bir vergi affını yakalamanız gerekecek. Dava süreci devam ederken veya neticelendiğinde bir vergi affına denk gelirseniz, çoğu zaman cezalar, faizler tamamen silinir ve sadece asıl vergi borcunu ödeyip kurtulursunuz. Bazen asıl vergi borcundan da %50 oranında indirim yapılır ve daha az zararla kurtulmuş olursunuz.

Bir çok vergi avukatı ve danışmanına göre varlık barışından faydalanmanız sizin için avantajlı olacaktır.
Vergi incelemeleri, ceza, uzlaşma süreci ve dava açma Vergi incelemeleri, ceza, uzlaşma süreci ve dava açma Reviewed by atb on Mart 20, 2021 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.